På mitt sätt

Att leva med ADHD, fakta, erfarenheter och drömmar

Denna dag

Idag var det tänkt att jag skulle sjunga min trädgårds lov men det går inte. Denna dag är inte en sådan dag. Idag är allt tungt. Idag vill jag ligga ner och gråta och tycka synd om mig själv och jag har en bra orsak till det.

Jag är en rastlös själ som försökt komma tillrätta med min oro i hela mitt liv men det tycks helt omöjligt. Nu vet jag att den motoriska oron och det ibland känslomässiga tumultet mycket väl kan ha med min ADHD att göra. Det ger mig en liten förståelse som gör mig lite snällare mot mig. Jag inbillar mig inte att alla problem jag har i livet beror på min ADHD, mycket annat bidrar också, men en del av det hör till min diagnos och det plågar mig.  

Jag har aldrig kunnat förstå hur många människor kan vara så lugna. Jag har försökt och jag försöker hela tiden men det går bara inte. När mina känslor tar över är det storm. Har visserligen blivit ganska bra på att navigera i upprört hav men ibland går det inte.

Inte förrän nu det sista har jag förstått att det inte är så det är för alla. Inte förstått, på riktigt, att det är jag som är annorlunda. Fortfarande är det svårt för mig att inse vidden av vad det innebär. Det är större än vad de flesta skulle ana. Man får omvärdera allt i livet, se allt från ett annat håll och ändå är det fruktansvärt svårt att ändra på sig (om man nu ska göra det). Kunskapen hjälper inte. Inte än i alla fall. 

Har provat två olika mediciner och jag vet inte vad jag ska säga om det. Världen blir klar och tydlig och alldeles fantastisk på många sätt när man äter centralstimulerande medel. Allt blurr försvinner och jag kan fokusera. Hyperaktiviteten har jag däremot inte lyckats dämpa. Kanske är det motion i stora mängder som kommer att hjälpa mot det. Kanske blir det lugnt lite längre fram när jag blir ännu äldre, utan att jag gör någonting. Men jag kan inte sluta jobba på det. Jag tycker om att vara hyper men inte att ha dålig impulskontroll och inte att det blir dramer i mig och inte vad det gör med min omgivning.

Det kan vara underbart att vara jag och är det ofta men mitt liv tycks ha en prislapp och priset är ibland högt. 


Inget glatt inlägg idag men livet är inte alltid roligt.

4 Aug 2018