På mitt sätt

Att leva med ADHD, fakta, erfarenheter och drömmar

Jag gillar att jobba - inte att vara utbränd

Jag gillar att jobba och har svårt för att vila. Jag gillar att jobba hårt och mycket. Under många år var jag chef för ett större bolag och jag älskade det samtidigt som det ofta var jobbigt. Till slut gick jag in i väggen och det är inget jag är stolt över. 

Min dröm är att kunna köra lika hårt med mig själv som tidigare men jag vet också att det inte är möjligt. Frågan jag ställer till mig själv är hur jag ska komma tillbaka och hur jag ska lyckas gå en balansgång mellan vila och aktivitet. Jag har ADHD med väldigt mycket H (hyper). Antingen är jag av eller på och när jag är av är det inte några längre stunder.

Ibland beskriver jag mig som en motorcykel som står på startlinjen inför en tävling, gasar, känner efter att allt är under kontroll, att balansen sitter där den ska och att jag är redo att snabbt komma iväg. Väntar bara på ett startskott och när det kommer, då sticker jag. Väl i mål stannar jag upp men bara länge nog för att göra en genomgång av cykeln och göra mig startklar igen.

Problemet är att jag inte är en motorcykel, och hade jag varit det hade jag inte fått tillräckligt med olja. Motorn har skurit. Pauserna har varit för korta, underhållet för litet.

Så vad gör jag nu? Jag vill upp på banan igen. Kan jag börja köra offroad istället för speedway och kan jag göra det bara för min egen skull? Bara för att det är roligt.

Jag har ADHD. Det går inte att säga till mig att lugna ner mig för jag vet inte hur jag ska göra. Jag älskar att vara den jag är men alla i min omgivning uppskattar det inte. Lika lite som jag uppskattar allt eller alla i min omgivning.

Jag behöver ha många både kortare och längre pauser, där jag kan vara aktiv och vila på samma gång. Dessa pauser får jag när jag tittar ut över havet eller hör löven prassla runtomkring mig, när inget stör och splittrar min uppmärksamhet. Jag behöver ensamhet och lugn och ro men jag behöver också människor. Jag behöver ha tråkigt men mest behöver jag ha roligt. Roligt på mitt sätt. En kajak på havet, goda vänners sällskap, en bra bok, upptäcka nya platser, sitta framför brasan i mitt hem, något vackert att titta på och min familj.

Jag behöver balans, på mitt sätt.

Kanske kan det en dag se ut så här: 

 

2 Jul 2018