På mitt sätt

Att leva med ADHD, fakta, erfarenheter och drömmar

Min vän Nisse

Nisse är vår automatiska robotgräsklippare och jag är honom så tacksam. Hela våren och sommaren kör han omkring på gräsmattan utan att tröttna. Inte nog med att han ser till att hålla gräsmattan klippt. Han ger mig också lugn och ro. 

 


Eftersom jag har ADHD med mycket hyperaktivitet har jag svårt att sitta still. Någonting måste hända, hela tiden. Det går inte att stilla sig hur mycket jag än vill och det är många gånger svårt. Tänk dig att känna att du är helt slut, att du inte orkar mer, att du vill vila men du kan inte. Varje gång du sätter dig ner på en stol måste du bara resa dig och fixa något. Detta måste är inte ett tvång, utan någonting du kommer på, och eftersom du inte har någon riktigt bra impulskontroll så är du uppe och fixar innan du hunnit tänka efter. När det väl är fixat tänker du äntligen kan jag sätta mig ner och så börjar det om. Det tycks vara smått omöjligt att stoppa det. Om du tvingar dig att inte göra sakerna som dykter upp i din inret känns det som om du håller på att bli galen. Du börjar oroligt röra på dig, får ont i kroppen, sucka, har tråkig. Det går åt så mycket energi om du ska hålla tillbaka det att du likaväl kan agera. 

Men när Nisse rullar runt på gräsmattan i sitt makliga tempo blir saker stilla i mig och jag kan ta det lugnt. Att vila mina ögon på Nisse är bland det skönaste jag vet. Det blir lugnt och stilla i mig. Det finns inget jag måste göra just då. Jag kan vila.


Samma sak händer om jag sitter och tittar ut över havet eller om jag tittar in i en eld. Det blir tyst, lugnt och skönt. När det händer känner jag hur min energi fylls på och jag känner mig lycklig.

Så, vad är det jag försöker säga? Jo, att mitt ständiga rörliga inre blir helt stilla när någonting i det yttre rör sig och detta är viktiga kunskaper. Att lära mig vad som kan hjälpa mig att ta det lugnt är nyckeln till vila och jag behöver vila lika mycket som alla andra. Även om jag kan tyckas vara en människa med oändlig energi så är jag inte det. Jag har mycket energi men jag gör också åt mycket energi.

Alla vi som har ADHD behöver lära oss att förstå vad som ger oss i vila. Vi behöver implementera både korta och långa pauser under en dag och det gäller alla dagar. 

I mitt fall råkar vår robotgräsklippare vara en av de saker som hjälper. Vad hjälper dig?16 Jun 2019