På mitt sätt

Att leva med ADHD, fakta, erfarenheter och drömmar

Qigong som behandling vid ADHD

Qigong, och då särskilt den medicinska qigongen, sägs vara mer än 5000 år gammal och härstammar från den Traditionella Kinesiska Medicinen (TCM). Qigong är en självbehandlingsmetod för kropp och själ och det är också en spännande väg till personlig utveckling.

Inom den kinesiska medicinen finns det flera behandlingsmetoder varav qigong är en. Det finns också akupunktur, akupressur, moxa, örtmedicin och qigongterapi.

Qigong är ett kineskiskt ord som är satt samman av två ord. Qi betyder livsenergi och gong betyder arbete. När vi tränar qigong så skulle man kunna säga att vi tränar och stärker upp vår livsenergi genom arbete, i detta fall rörelse. Genom att regelbundet utöva Medicinsk Qigong aktiveras kroppens egna läkande krafter, vilket både kan förebygga sjukdomar och till viss del bota sjukdom och hjälpa oss att återfå hälsa.

Qigongträning påverkar oss positivt både fysiskt och psykiskt. Den ökar stresståligheten, ger avslappning och minskar muskelspänning. Den ökar vår koncentrations- och prestationsförmåga samt förbättrar vårt välbefinnande.

Det är viktigt att förstå att Qigong inte är något man kan träna en gång i veckan och få resultat av. Man behöver avsätta en stund varje dag och man behöver vara idog. När man sedan känner att man mår bättre bör man inte sluta att träna. Gör man det är risken stor att den goda effekten försvinner.

Man brukar säga att man inte ska träna qigong om man är under 12 år men det finns alltid undantag. Är man yngre och vill träna ska man se till att man har bra hjälp genom att kontakta en erfaren qigongmästare. Kanske är det bättre att välja en annan behandlingsmetod.

I Kina finns det tusentals olika Qigongmetoder, som kan indelas i tre kategorier, medicinsk Qigong, religiös Qigong och kung fu Qigong.

Varför tar jag upp detta ämne på en blogg om ADHD.
Jo, det finns hjälp att få inom den kinesiska medicinen.

Själv har jag tränat både medicinsk qigong och kung fu-qigong i många år. Här vill jag skriva om den mjuka medicinska qigongen. En serie långsamma väl sammansatta rörelser som mjukt och försiktigt, nästan omärkligt får oss att må bättre, känna oss starkare och lugnare.

Resultaten av qigongträning smyger sig på men man kan ändå relativt snabbt märka resultat.

Jag har tränat länge och vet hur fantastiskt bra det är, ändå ramlade jag ur, slutade att träna och började sakta må sämre. Nu har jag bestämt mig. Det är dags att börja träna igen. Att ta min hälsa på allvar.

Jag har pratat med min qigongmästare www.puguang.se om vad han tror om ADHD. Han säger sig ha sett samband mellan ADHD och hur vissa av kroppens organ fungerar. Detta går att behandla.

Inte så att man kan få bort sin ADHD men vi kan lugna ner våra system, bli lite mindre hyperaktiva och få en annorlunda energi. Vi kan få hjälp att inte köra slut på oss själva.

Jag åkte upp till Härnösand för att få en behandling som innehöll både den kinesiska massagen Tui Na, akupressur och qigongterapi. En behandling tar 3-4 timmar. Gissa vem som sov efter det. Jag var så trött, i en hel vecka ville jag bara sova och jag är fortfarande, flera veckor efter behandlingen, mycket lugnare än innan jag fick behandlingen. Det gav mig den start jag behövde för att komma igång med min egen träning.

Mitt löfte till mig själv är att jag ska träna varje dag, för min hälsas skull. Jag ska träna medicinsk qigong. Kung-fu qigong är något annat , den är mycket tuffare mot min kropp och den får vänta.

Puguang kommer senare att skriva om barn och ADHD något jag verkligen ser fram emot. Han har behandlat för detta med goda resultat.

Om du läser detta och vill vara säker på att inte missa det inlägget kan du signa upp dig för ett e-mail-utskick så skickar jag ett meddelande när det inlägget ligger uppe på bloggen.

Ha en fortsatt fin sommar allihop.

22 Jul 2019